Форум на българските голфъри
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
24 September, 2017, 11:16:05 PM

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search
2880 Posts in 269 Topics by 303 Members
Latest Member: dbwvkhb
* Home Help Search Login Register
+  Форум на българските голфъри
|-+  Информация
| |-+  Правила
| | |-+  Правилото за загубена топка
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: Правилото за загубена топка  (Read 3634 times)
Jerry
Global Moderator
Sr. Member
*****

Karma: +1/-0
Offline Offline

Posts: 311



View Profile
« on: 21 September, 2006, 10:24:17 AM »

Един от най-често задаваните въпроси, от начинаещите голфъри, е:  как се постъпва когато след удар имаме изгубена топка или пък топка напуснала очертанието на голф-игрището. 

 По този въпрос правилникът определя:
 
 Ако топката е изгубена на игралното поле (но не във водно препиятствие) или е напуснала очертанията на игрището (обозначени в картата на голф-игрището), трябва да се отиграе нова топка от мястото, където е отигран последният удар. В тази ситуация играчът прибавя 1 наказателен удар към своя резултат (т.е. загуба на разстояние и удар). Позволеното време за търсене на загубена топка е 5 минути, при изтичането на които ако топката не е намерана или индентифицирана се счита за загубена.
 
 Ако след удар има опасение, че топката е загубена или е напуснала очертанието на игрището, може да се отиграе от същото място нова топка, която изришно се обявява като временна (втора). Ако първата топка не се намери, играчът продължава играта с втората като прибавя един наказателен удар към своя резултат. Ако играчът установи, че първата топка не е загубена или не е напуснала очертанията на игрището, играчът продължава игра с нея без наказание а втората топка се прибира. 
Logged

Better in the ROUGH than in the OFFICE!
Bombastic
Global Moderator
Jr. Member
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 36



View Profile
« Reply #1 on: 21 September, 2006, 12:37:43 PM »

Ако след удар има опасение, че топката е загубена или е напуснала очертанието на игрището, може да се отиграе от същото място нова топка, която изришно се обявява като временна (втора). Ако първата топка не се намери, играчът продължава играта с втората като прибавя един наказателен удар към своя резултат. Ако играчът установи, че първата топка не е загубена или не е напуснала очертанията на игрището, играчът продължава игра с нея без наказание а втората топка се прибира. 

Това е готино, защото ако видя, че топката ми е изчезнала след удара мога да извадя втора и да играя нея. И след това да потърся първата, за да не се губи време. Според теб това удачно ли е?
Logged
Jerry
Global Moderator
Sr. Member
*****

Karma: +1/-0
Offline Offline

Posts: 311



View Profile
« Reply #2 on: 21 September, 2006, 04:08:31 PM »

 Идеята е да се пести време - представи си, че първо проходиш 150-170 метра в едната посока, установиш че не можеш да си намериш топката след това трябва да се върнеш назад пак същите метри, нов удар и пак напред.. И цялата група седи и те чака, както евентуално и следващите играчи .. Angry   
Logged

Better in the ROUGH than in the OFFICE!
rookie
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 391



View Profile
« Reply #3 on: 07 May, 2007, 12:14:57 PM »

Вчера на турнира гледах, как на двама от играчите им цопна топката във водата почти от едно и също място... Единият изпълни нов начален удар от по-близко тии, а другият направи свободно пускане на топка от рафа... Защо е тая разлика?
Logged

Fore!
Jerry
Global Moderator
Sr. Member
*****

Karma: +1/-0
Offline Offline

Posts: 311



View Profile
« Reply #4 on: 07 May, 2007, 04:44:28 PM »


Еее, тука не говорим за загубена топка, а за такава "цопнала"  Wink във водата. Значи, тогава можеш да играеш следващият удар (с един наказателен, естествено  Embarrassed ) по линията на удара зад водното препятствие или на разстояние два клъба извън препятствието но не в посока на грийна (само ако топката е преминала водата и тогава е "цопнала" отново).   
 Предполагам, че във втория случай това се е случило.
 Ама тази 17-та вчера им разказа играта...
Logged

Better in the ROUGH than in the OFFICE!
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!