Форум на българските голфъри
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
19 September, 2017, 03:37:59 PM

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search
2880 Posts in 269 Topics by 303 Members
Latest Member: dbwvkhb
* Home Help Search Login Register
+  Форум на българските голфъри
|-+  Информация
| |-+  Екипировка
| | |-+  Смяна на екипировката
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: Смяна на екипировката  (Read 2778 times)
Бисер Денев
Jr. Member
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 26


View Profile
« on: 01 August, 2012, 06:30:35 AM »

   На какъв етап трябва да си сменя стартовите клъбове с нови.

   В момента играя с http://www.golfonline.co.uk/wilson-tour-matrix-complete-golf-set-graphite-shaft , доволен съм от тях засега.Но все пак трябва да се сменят някога.Някой може ли да каже на какъв етап да мисля за нови.Има ли критерий , по който да разбера момента за подмяната им - хендикап или друго.
Logged
Clubmaker
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 294View Profile
« Reply #1 on: 01 August, 2012, 08:33:17 AM »

Първо критерият е дали си готов да преминеш от по-големите глави за начинаещи - oversize към стандартни. Това ти си го знаеш - дали удряш топката в центъра на главата на стика. Другото е за слайсовете и фейдовете - стиковете за начинаещи са с по-голям офсет, който помага за преодоляването на проблема. Третото е изнесеният назад център на тежестта, който помага за вдигането на топката във въздуха - трябва да нямаш проблеми и с този елемент. Четвърто, но не и по важност - шафтовете. Преминаването към по-твърди и тежки шафтове с по-малко усукване, които помагат допълнително за контрола. Трябва да избереш дали да преминеш на графитни S-flex шафтове, на тежки графитни - 95-105 грама, на леки стоманени или на стандартни стоманени. Най-добре да опиташ от някой колега различни видове, за да се ориентираш кое ще ти е най-подходящо. Аз играя с S-flex графитни шафтове, като само на SW и единия хибриден съм с метален. 
Logged

... and keep the head down!
Goos
Full Member
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 121


View Profile
« Reply #2 on: 01 August, 2012, 09:54:03 AM »

... също, Бисере, на повечето игрища има възможност за "клъб фитинг". Т.е. отиваш там и питаш и ти записват час при про-то а той то провежда една програма която да даде отговор на възпросите на Clubmaker.
По принцип, с голяма доза точност мога да предположа, че след като задаваш подобни въпроси (освен ако не се "правиш" ;-) ) може да поиграеш още доста с този Уилсън.
Един форумец тука с един такъв Уилсън "изкара" до HCP 26 без никакъв проблем.
G.
Logged
Clubmaker
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 294View Profile
« Reply #3 on: 01 August, 2012, 10:17:09 AM »

Пропуснах да отбележа и swing weight / теглото на суинга / като фактор. Общо взето стиковете с по-малък swing weight се препоръчват за дамите и начинаещите - C6 - D0. В последно време се наблюдава тенденцията, производителите да увеличават swing weight  до D2 - D3.5. Някои модели на пазара вече имат и висок инерционен момент - над 15-17 унции на квадратен инч. Goos ти е дал добър съвет. Според мен най-доброто е,  да опиташ различни модели клъбове с различни шафтове, за да избереш какво най ще ти пасне, защото гледах едно момченце с паралии родители - купили му бяха Callaway Black - хубави стикове, но не и за играч от неговата "класа"  Cheesy. , защото са с малки глави.
Logged

... and keep the head down!
niki
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 286


View Profile
« Reply #4 on: 02 August, 2012, 04:27:27 PM »

Бисере:

Моят съвет е да инвестираш в целенасочена и систематична подготовка с учител/про. Част от този подход е и изборът на подходяща за тебе и целите ти екипировка. Аз преди съм навлизал в дълги излияния по темата.

Така че - запиши се за един курс зелена карта и виж дали ти харесва инструкторът и неговият подход. Ако да, продължи с него за известно време и направи преценка на прогреса след 6 месеца, да речем. Между другото, зелената карта би трябвало да включва и консултация за екипировката в контекста на нивото ти и целите ти.

Пък ако вече си минал през зелената карта, провери дали може някой про (който ти харесва) да ти подготви дългосрочен план за подготовка и да ти даде отбивка от цената за пакет от, да речем, 12 урока или 20 урока. И после трябва да играеш във всеки турнир, който ти се изпречи.

Тъкмо сега попаднах на един списък с человете и хендикапите им на страницата на Света София. Там има доста българи с хендикап под 10. Не ги познавам хората, но предполагам, че почти всички работят с инструктор или с други добри аматьори основно върху късата игра.

Успех!

-Ники
Logged
Бисер Денев
Jr. Member
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 26


View Profile
« Reply #5 on: 04 August, 2012, 07:00:12 AM »

   Благодаря и на тримата за отговорите.Съжалявам , че не можах да пиша по рано , но комбинацията работа - голф , не ми остава свободно време.Видях това което сте ми написали , но нямах време аз да пиша.

   Знаех си аз , че без повече подробности около моята голф личност , няма да получа точна насока.

   Започнах голфа миналата година на Пирин голф , с един зарибяващ урок.Хареса ми и започнах да вземам уроци при Тошко ,  на Ихтиман.Тази година станах член на Света София и се опитвам да играя 3 пъти седмично.Влязох в голф средите , без да познавам никого , без никой да ме запознае със средата и хората.Оказа се , че голфа е доста консервативен , трудно допуска нови лица и трудно ги приема.Това е причината да не мога да ползвам клъбове на колеги.Да запознах се по турнирите с няколко хора , но все още не съм на етап в който мога да ги моля за това.

   Трябва да призная . че напипахте проблемите ми.

   Clubmaker хвана първият.Освен другите нечистоти в суинга , имам и един основен проблем.Имам много рязко тръгване , което води до огъвани и усукване на клъба.Предполагам , че това предизвиква част от проблемите ми.Тук обаче има разминаване.Според Тошко не трябва да си пипам този елемент от суинга си , според малкото играчи които познавам - трябва.

   Goos напипа вторият.Когато четох този форум , купувайки Уилсъна , знаех че ще го използвам 2-3 години.Но Goos , макар и да не е нанесено в клубната страница , за имам официален хендикап 28.Вярно е , че нашият клуб не дава по висок , но резултатите от последните турнири показват , че играя около него.На Мазерати , при решение на организаторите да играем от белите боксове - 32 стеибълфорт точки.На Рено , двудневен турнир при хендикап свален на 24 , завърших със 70 точки.Но тези турнира бяха преди 45 дни.Всички знаем , че играта на турнир и свободната е коренно различна.Последните седмици при играта си , съм си поставил цел да не допускам дабъл богита.Естествено , че не мога да я постигна , но повече от 1-2 не допъскам , а колкото парове се получат - толкова.Средната извадка от последните ми 10 скор карти е 90.56 ъдара.

   Относно слайса и фейда.Със слайса се справих още през пролетта , намерихме проблема с Тошко , поработих и го реших.В момента 30 % от драйвърире ми летят фейд.Започвам в понеделник борбата и със фейда.

   Та накратко , спрямо описаното по горе.АКО СИ КУПЯ НОВИ КЛЪБОВЕ , ЩЕ МИ ПОМОГНАТ ЛИ ДА СИ ПОДОБРЯ ИГРАТА ИЛИ Е ОЩЕ РАНО ЗА ТОВА.
Logged
Clubmaker
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 294View Profile
« Reply #6 on: 04 August, 2012, 04:16:51 PM »

Света София е по-тежкарски клуб, затова по-трудно ще си намериш приятели там. Трябва да си намериш компания, с която да ти е приятно да играеш. Аз играя обикновенно на Правец.
Първо - новите клъбове няма да ти оправят суинга!  Grin Аз имам същия проблем - рязкото тръгване в началото на суинга. Трябва да работиш върху темпото. Опитай се да играеш с по-релаксиран суинг, без да се напрягаш, дори и да се загуби малко от дължината на ударите в началото.
Второ - щом не ти е финансов проблем - може да си вземеш втори комплект стикове или само айръни.
Трето - стиковете имат различен баланс, затова трябва да опиташ разни варианти. Например на моя ТМ 5 айрън сменям 3 път шафта, за да постигна баланс и треактория, които да ми харесат. Сега трябва да се бръкна за нови грипове и шафтове за целия сет - добрият клъбфитинг е малко скъпичко удоволствие!  Не ме питай колко пари съм пръснал да си правя експерименти - със сигурно щях да си купя по-хубава кола  Grin - колко пъти съм преправял някои стикове от моите, докато започнат да "работят" така, както аз искам. Както казва баща ми - занаят не се учи - занаят се краде - никой няма да ти каже - това направи така и ще е ОК... Дори и днес тествах два шафта каква треактория ще ми направят Grin - един с мидбендпоинт на 5W и един по твърд с по-малко усукване на драйвъра.
Logged

... and keep the head down!
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!