Форум на българските голфъри
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
21 September, 2017, 12:23:36 PM

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search
2880 Posts in 269 Topics by 303 Members
Latest Member: dbwvkhb
* Home Help Search Login Register
+  Форум на българските голфъри
|-+  Информация
| |-+  Общ форум
| | |-+  "Съвет за начинаещи"
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: "Съвет за начинаещи"  (Read 2688 times)
nikelson2
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 5


View Profile
« on: 29 January, 2012, 10:51:18 PM »

Здравейте,
Смятам да премина на следващото ниво от гледането по телевизията и да видим дали все пак дявола не  е чак толкова черен.
На 30г съм, от Варна и преди 2-3 години хванах на няколко пъти голф стик на рейндж-а в Аспарухово. Доколкото знам вече не функционира и вариантите са 3-те игрища към Калиакра.
Та посъветвайте новака как е добре да стартира - в къщи с дунапренените топки, с гледане на клипове или има по-добри варианти. И тъй като "Сърце юнашко не трае" моля и за някои вариант приложим към моментните климатични условия.
Относно екипировката - доколкото попрочетох из темите е по-добре да не избързвам, а да пробвам това-онова и тогава да правя покупки. Но все така си мисля, че някой и друг стик ще трябва да си купя - нали трябва да упражнявам суинг-а. Така че и тука съветите са добре дошли.
Пък дано един ден изляза на феъруея!
Smiley
Logged
savoiagolf
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 6View Profile WWW
« Reply #1 on: 29 January, 2012, 11:49:24 PM »

Здравей,

Това е много хубаво, че си се решил да направиш тази стъпка да започнеш да практикуваш голф. За начало ти трябва един Putter и SW или PW. С Патъра можеш да започнеш в къщи на мокета или килим да тренираш. Сложи две обувки или нещо подобно на около 20см разстояние една от друга. можеш да започнеш на разстояние от 50см или 1м. Като видиш,че се справяш от това това разстояние може да намалиш разстоянието между обувките и с времето разстоянието към тях. Запомни движението на патъра назад трябва да е около два пъти по малко от колкото напред. Опитай се да държиш ръцете и особено китките пасивни и гледаи да не спираш махалното джижение на ръцете преди да си ударил топката. Трябва леко да ускориш патура през топката. Набележи си две точки една зад топката на около една педя и една пред топката на около 2 педи разстояние. От точка до точка трябва да движиш патъра без да спираш.

Следващата стъпка ще е да вземеш SW-а мен ако ме потиш и няколко пластмасови топки с дупки. Можеш да ги купиш при ебау. SW+ Топки няма да ти излезнат повече от 50лв. Не ти трябва нов. Виж http://www.youtube.com/watch?v=H2Q9GEd3MkU. ако не разбираш английски ми пиши и ще се опитам да ти обясня какжо да правиш. След това отиваш на някой безлюден плаж и започваш да тренираш до припадък:). Най важното е да засилиш стика през пясъка. Ръцете трябва да ти завършат на височина малко над рамента. Не се страхувай да удариш в пясъка преди топката с малко по голяма сила. Начъртай си първо една линия точно по средата между краката и се опитай няколко пъти да удариш точно в нея. След това пак начъртай линия и постави топка на около 4см преди линията. пробвай всичко това и пиши как е.

Поздрави

Вес


Logged
Clubmaker
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 294View Profile
« Reply #2 on: 30 January, 2012, 10:01:11 AM »

Аз лично започнах с патър, SW и 5 айрън, но по добре да е 7. В къщи е опасно дори с дунапренени топки, заради суинга - да не отнесеш някоя лампа или нещо друго. Дъщеря ми удари в къщи абажура, но голям късмет - само скъса кабелите - не можа да разбие стъкларията  Grin
Logged

... and keep the head down!
nikelson2
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 5


View Profile
« Reply #3 on: 30 January, 2012, 06:08:26 PM »

Вес,
изгледах клипчето, има какво да се научи.
Clubmaker, там където съм замислил да се позиционирам няма осветителни тела и е сравнително широчко.
Иначе днес се чух с един стар приятел и се оказа че той има комплекти стикове. Разбрахме се, че ще ми ги даде да се поопражнявам докогато ми е нужно. За да не съм прекалено нахален няма да му ги вземам всичките ами само въпросните - пътър, 7 iron, обаче SW и PW не ги знам кои са. Или направо да взема целият комплект. Какво ще ме посъветвате?
Logged
Clubmaker
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 294View Profile
« Reply #4 on: 30 January, 2012, 06:43:46 PM »

SW и PW са най-късите "айръни" Няма смисъл да вземаш всичките стикове. Можеш да вземеш 3 ууд примерно, за да придобиеш представа долу горе как ще изпълняваш началния удар...
Logged

... and keep the head down!
niki
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 286


View Profile
« Reply #5 on: 30 January, 2012, 11:29:09 PM »

Здрасти - поздрави на никелсон2 за решителната крачка към играта!

Първо, аз бих се възползвал от офертата за целия комплект стикове.

По-важният ми съвет е да минимизираш самообучението и да намериш най-иконимичният вариант за уроци от голф про. Това съм го споменавал и в други теми преди. Това е на базата на моят личен опит от последните 13 години - първите трагични 7-8 от които бяха на базата на самообучението. Лошите навици и непревилните техники се развиват мигновено и са трудни за превъзмогване на по-следващ етап. Затова, аз съм на мнението, че трябва да се работи с квалифициран инструктор още от самото начало. Без излкючения.

Разбира се, уроците са свързани с огромен финансов разход... освен ако нямаш познат инструктор или много солиден и затвърден играч, който същевременно
 взима редовно уроци.

Успех! И ни дръж в течение на развитието си.

-Ники
Logged
nikelson2
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 5


View Profile
« Reply #6 on: 31 January, 2012, 10:01:40 PM »

niki,
относно тренировките - препоръчай ми вариант, това са условията на трите голф-комплекса:
http://www.blacksearama.com/page.php?pid=26
http://www.thraciancliffs.com/downloads/pricelist%20golf%20&%20tennis.pdf
http://www.lighthousegolfresort.com/bg/Golf-bg/Urotsi-i-Paketi

Много изгодно ми се стори членството в Лайтхаус, за 1400 лв ставаш член, имаш неограничен брой игри и 20 жетона за рейнджа - е тези жетони  не ги знам какви са, но предполагам, че на 20 пъти ти дават по 50 топки примерно.
Естествено докато стигна дотам ще трябва да потренирам, но пък от друга гледна точка мога да взема десетина урока и да се уча в движение - стига да намеря някой, който да ми обръща малко внимание. Мисля си, че ако дам тези пари и имам свободен достъп до игрището, ще си намирам доста по-често път до грийн-а и съответно по-бързо ще усвоя материала.
Правилно ли разсъждавам или напротив?
Logged
savoiagolf
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 6View Profile WWW
« Reply #7 on: 01 February, 2012, 06:59:41 PM »

Здравей отново,

до началото на сезона има 3 месеца. При тези метереологични условия за сега ти остава само да започнеш с патинг в къщи:), а до като се оправи времето може лично аз да започна да те обучавам:)......

Много е важно в началото да започнеш правилно  дидактически и методически да тренираш. може да ти се стори малко скучно и досадно, но това е начина,ако искаш по бързо да схванеш концепцията на голф суинга. трябва да започнеш стъпка по стъпка. Като усвоиш една стъпка преминаваш към следващата. Започни също да изучаваш правилата, които не са малко а и най вече етикетите в голфа.

Поздрави,

Вес
Logged
niki
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 286


View Profile
« Reply #8 on: 01 February, 2012, 09:57:37 PM »

nikelson2,

На мен лично най-ми допада програмата Зелена Карта. Не знам мохеш ли да си я позволиш финансово, но изглежда като най-добрият вариант за първоначално запознаване с играта. Предполагам това се предлага и в трите клуба на Каварна. Тогава може да прецениш дали ти харесва инструкторът и дали да го сменяш. Той ще те съветва по много важни въпроси, като екипировка, облекло, план за подготовка, суинг техника, подход към тренировките и впоследствие към игра. Свекърът ми е на 59 и се запали покрай мен преди 4-5 години. Стана член на местният си клуб в Германия преди 2 години и мина през курс зелена карта. След това продължи с уроци и наистина видимо си е подобрил играта напоследък. Най-важното е, че не успя да си изгради лоши навици и сега е много възприемчив към обучението. За една година и половина си е смъкнал хендикепа от 54 на 31.

Все пак, този подход изисква солидни средства и добро владеене на английски - предполагам учителите на морето са основно чужденци.

Иначе, членството за 1400 кинта изглежда добре за ползването на игрището и на тренировъчната база. 
Logged
niki
Sr. Member
****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 286


View Profile
« Reply #9 on: 17 May, 2013, 07:18:44 PM »

Ама че съм несхватлив. Специални извинения на Вес Савоя за последният ми постинг на тази тема. Ами аз напълно съм бил изтрещял преди година, като съм обяснявал как учителите по морето са чужденци.... А пък той Вес е главният про на Скалите.

Вес, аз писах в една друга тема, че идвам на морето на 27ми и 28ми юни тази година. Имам tee times за ЛХ сутринта на 27ми и БСР следобяд. На скалите съм на 28ми в 8 часа. Ще ми бъде приятно да се запознаем и, ако го позволи твоята програма/schedule, да поиграем заедно. Разбирам, че сигурно си много зает в разгара на лятото, но все пак се престрашавам да те питам. Може пък и да се съгласиш!

Поздрави,

-Ники
Logged
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!