Форум на българските голфъри
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
23 Май, 2012, 02:08:33
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Търси:
Експертно Търсене
Обратно към портала "БГ Голфър" >>
Конвертор Латиница -> Кирилица >>
2633
Публикации в
245
Теми от
1469
Членове
Последен член:
savoiagolf
Форум на българските голфъри
Информация
Игрища
Драйвинг рейндж във Варна правят
« назад
напред »
Страници:
1
2
[
3
]
Автор
Тема: Драйвинг рейндж във Варна правят (Прочетена 7266 пъти)
qpr
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 65
Re: Драйвинг рейндж във Варна правят
«
Отговор #30 -:
31 Август, 2008, 12:17:55 »
Радвайте се момчета, че имате под носа си игрище, и то не едно. При това нови. Аз съм варненец, но от години живея извън страната. Едва преди месец започнах да играя и голф /основният ми спорт е друг/, и трябва да ви кажа, че е невероятен спорт, заедно с тенис и ски. Как се моля времето да бъде слънчево и сухо през декември когато си идвам на почивка за празниците, че да размахам малко клубовете из Аспарухово и Балчик...
И аз размахвам на сухо у дома, даже 5-цата е до мен...
Но утре съм на
www.clgc.co.uk
Препоръчвам ви да си купувате екипировка от и-бей. Така като гледам цените по интернет в бг магазините са доста високи! Дерзайте!
Активен
WE ARE QPR!
qpr
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 65
«
Отговор #31 -:
31 Август, 2008, 12:42:31 »
Цитат на: Jerry в 12 Ноември, 2007, 10:58:58
Candit, напълно те разбирам! Страшно ме дразни тази криворазбрана елитарност, която някои се опитват да препишат на голф-а. Да, така е било и в Англия и в Германия до преди 20-тина години но оттогава нещата са се променили драстично, сега всеки може да играе и упражнява този спорт без значение на имотно състояние или родословно дърво. Съгласен съм, частни клубове с ограничен достъп има навсякъде но както ти казваш те са си частна собственост...
Опасявам се че в България нещата започнаха да влизат точно в това порочно русло - т.е. голфа е за платежоспособни господа, които си уреждат сделките (или далаверките) по време на игра... а тези, които обичат играта заради самата игра (и не се возят на Кайен) кучета ги яли.
Сега, тук трябва да отворя една скоба и да кажа, че в София условията са други - драйвинг рейнджа на НСА е почти свободен и даже и цените намалиха (не мога да си кривя душата и да не похваля спонсорите от асоциацията - все пак това са си пари).
Моето предложение е да драснеш някой ред на "Господари на ефира" да речем, те си умират за такива "случки" пък да видим какво ще кажат господата "собственици" на този драйвинг рейндж...
Ето какво мисля аз по въпроса: Варненец съм и живея от 4 години в Лондон. Въпреки че съм фен на голфа от години, едва преди месец започнах да се занимавам с този спорт. И аз се чудих и пулих и гневих отначало, че цените са космически, че са само за мембъри и т.н., но това е така. Този спорт не е за всеки, както обичаме да казваме. В смисъл, че е прекрасен спорт, който е скъп. Това е спорт за всеки, който има желание да го практикува, но в същото време е наясно, че трябва да се заплаща висока сума!
Отне ми доста време да преровя 1 по 1 всички голф игрища, които са в интернет в района на Лондон. като ви казвам Лондон, той обхваща няколко области, които все се водят някакви части на Лондон. Еми скъпо си е навсякъде, и не на всички "простосмъртни" могат да играят. Има си код на облеклото, задължитеблни са обувките и т.н.
Такива са правилата, и те са за всички. Не са за баровци да си пият кафето по голфърски. Спортът е сериозен и за сериозни хора.
Вие във Варна даже имате предимство, че игрищата са ви наблизо. За 20-30 мин максимум и сте там. Аз какво да кажа като пътувам с часове в задръстванията тук, за да стигна до игрището. И тук играят стотици хиляди души, не 2ма 3ма.
Съветът ми е: Преценете дали наистина искате да се занимавате с този спорт. Ако да, купете си добра екипировка, добри клубове /стикове/, всичко това струва пари. Не е задължително да сте членове, за да играете.
Аз имам голф център на 5 мин с колата от мен, но имат изисквания за обличане, обувки задължително, и т.н. "простотии". Затова се порових из нета и ходя в друг клуб, на 1 час път с колата. Стиковете са си мои, нямат задължително изискване за облеклото и обувките, а и цената за игра е по-ниска от другите места. Но си има такса. Така е навсякъде - такса за всичко! Въпрос на лична преценка и желание за игра.
Няколко часа голф на "зелено" при идеално време /такова лятото във Варна колкото иска човек/ е къде-къде по-добре отколкото да се наливаме с бира или ракия /традиционно за българина/, или да се кисне по кафенетата.
Приятна игра!
Активен
WE ARE QPR!
rookie
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 391
«
Отговор #32 -:
01 Септември, 2008, 08:27:28 »
Моето мнение, като гледам цените на голфекипировката и таксите за игра е, че в Щатите играта на голф излиза по-евтино отколкото в България - нямам предвид елитните голфигрища, за които се плаща такса 200-300 долара и нагоре разбира се... А един сторт, за да се развива, трябва да е масов, а за да е масов - не трябва да е скъп... Не мисля, че в Китай и Индия, където има държавна политика за развитието на голфа като масов спорт, таксите и цените на екипировката са високи. Вярно, че трябва да се заплащат разходите, но не мисля, че това е начинът да се печели... Освен това цената е задържащия фактор, за да не играят голф много хора... а икономистите казват, че е по-добре да печелиш от оборота... Абе от където и да погледнеш - все не е както трябва... и като имаш предвид и криворазбраната ни демокрация...
Активен
Fore!
Candid
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 31
«
Отговор #33 -:
01 Септември, 2008, 08:35:27 »
Аз мисля че qpr е разбрал темата по погрешен начин, но предлагам да не се заравяме отново в нея.
Активен
Jerry
Global Moderator
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 311
«
Отговор #34 -:
01 Септември, 2008, 10:52:39 »
Темата за голфа и "елитарството" една от любимите ми. Разбира се, не може да се отрече, че векове назад в стара Великобритания само благородници са имали привилегията (че и времето) да упражняват и играят тази игра. "Елитарността" се запазва и до към 70-80 година на 20-ти век, когато за да станеш член на даден клуб и съответно да можеш да играеш на даденото игрище, ти трябват препоръки от определен брой настоящи членове (обикновено 2-3) както и доста солидна годишна такса... След това обаче нещата в Обединеното кралство се променят драстично - не знам дали това е плод на държавна политика или не, но започват изграждането на много нови игрища и тази игра (или спорт ако искате) навлиза масово и сред средната класа британци (вероятно знаете, че в тази страна "класите" никога не са били отживелица
. Затова в наши дни там има игрища по всеки вкус (и джоб).
В Германия положението не е много по-различно с тази разлика, че "елитарността" на спорта в наши дни се запазва малко повече отколкото в Ю-Кей. Нямам точно обяснение на ситуацията но предполагам, че това изхожда от спецификата на немската народопсихология - там (или от моя гледна точка - тук
да си доктор, предприемач или инжинер е въпрос на престиж и тези хора са земали (може би все още заемат) много високи позиции в обществото. Честно казано, понякога доста ме дразнят тези вирнати носове на игрището (и Поршетата на паркинга също
.
В Щатите където никога не е имало истинско класово разслоение нещата седят малко по-различно - всичко е шарено и зависи най-вече от портфейла. Има игрища и за 10$ и за 250$. (Няма да забравя една интересна случка, когато за първи път играх голф там, сутринта се появих в "класическо" облекло за голф (прието в стара Европа) - дълъг панталон с ръб, тениска с якичка и пуловер а моите американски колеги бяха по къси гащи и с най разнообразни шарени тениски. Как ли съм изглеждал като извънземно в техните очи?
Сега за България - тук класите, както знаете, бяха изкоренени и заличени през периода на "развитият социализъм" а и играта голф не знам да се е ползвала с някаква популярност и преди 1945г. Много странно, но тенисът и ските, които вървят заедно с голфа по "елитарност" бяха (и все още са) доста популярни в България и преди 1989г...
След 1989г. започна сформирането на нов "елит" у нас, но поради специфични особености в народопсихологията и произхода на голяма част от "новобогаташите", голфът не бе (и все още не е) сред техните приоритети. От друга страна, е много разпространено мнението сред "обикновенните" хора, че голфа е нещо като предпоставка или проводник за бизнес преговори или нещо такова а не истинска игра...
И някрая за цените у нас - аз лично не упреквам хората на двете ни играща близо до София (Равно поле и Ихтиман), че цените са близки или даже надвишават тези на подобни играща в Европа. Всеки знае, че за да паднат цените трябва да има оборот или конкуренция, но конкуренцията се ражда когато има пазар а в България пазара за голф е все още слаб. Някъде писах колко стотин хиляди в Германия играят редовно голф (не помня точната цифра) но като съотношение бройката е несъизмерима с България. Единственно бих упрекнал мениджмънта на тези играща, че не предлага по-гъвкаво ценообразуване с промоционални тарифи за "мъртвите" зони от деня като преди 9:00 и след 18:00, Понеделник и т.н.
Активен
Better in the ROUGH than in the OFFICE!
rookie
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 391
«
Отговор #35 -:
01 Септември, 2008, 11:20:35 »
Наспамихме темата
- Jerry ако иска да я отдели в отделна тема... Историята разказва, че голфът е измислен от овчари - интересно как богаташите са паднали толкова ниско, че са си присвоили играта на простолюдието!?! освен за обяснение да служи факта, че някои от имотите са тяхна собственост разбира се...
Jerry, единственият начин да им наведеш носовете на тия с Поршетата е, да ги биеш на голф - колкото повече - толкова повече
Активен
Fore!
Jerry
Global Moderator
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 311
«
Отговор #36 -:
01 Септември, 2008, 12:58:10 »
Rookie, за историята си много прав - аз визирах предимно 19-ти и началото на 20-ти век. Май ще трябва да погледна по-подробно как точно тази трансформация се е случила..
Активен
Better in the ROUGH than in the OFFICE!
Candid
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 31
Re:Драйвинг рейндж във Варна правят
«
Отговор #37 -:
05 Април, 2009, 05:07:36 »
А, какво стана, гледам разрушават сградата, голямодубрутрувците си пият вискито навънка.
Активен
niki
Full Member
Неактивен
Публикации: 246
«
Отговор #38 -:
06 Април, 2009, 10:24:05 »
Ееее, кофти. Световната криза май се отразява вече на голфа в България... И аз както се хвалех, че ще дойда лятото да поиграя в Балчик, май няма да стигна дотам. Пак ако опазят новопостроените игрища от козари и овчари докато попремине кризата, ще е добре. Щото грийновете като ги нападнат разни чифтокопитни преживни същества, ще им разкажат играта за отрицателно време.
Активен
niki
Full Member
Неактивен
Публикации: 246
«
Отговор #39 -:
06 Април, 2009, 10:34:56 »
Под разни "чифтокопитни преживни същества" нямах предвид нашите новобогаташи, а традиционните по нашите географски ширини селскостопански животинки. Да не се обидят животинките де
Активен
cecko_93
Newbie
Неактивен
Публикации: 18
«
Отговор #40 -:
07 Май, 2009, 08:14:21 »
Цитат на: qpr в 31 Август, 2008, 12:42:31
Цитат на: Jerry в 12 Ноември, 2007, 10:58:58
Candit, напълно те разбирам! Страшно ме дразни тази криворазбрана елитарност, която някои се опитват да препишат на голф-а. Да, така е било и в Англия и в Германия до преди 20-тина години но оттогава нещата са се променили драстично, сега всеки може да играе и упражнява този спорт без значение на имотно състояние или родословно дърво. Съгласен съм, частни клубове с ограничен достъп има навсякъде но както ти казваш те са си частна собственост...
Опасявам се че в България нещата започнаха да влизат точно в това порочно русло - т.е. голфа е за платежоспособни господа, които си уреждат сделките (или далаверките) по време на игра... а тези, които обичат играта заради самата игра (и не се возят на Кайен) кучета ги яли.
Сега, тук трябва да отворя една скоба и да кажа, че в София условията са други - драйвинг рейнджа на НСА е почти свободен и даже и цените намалиха (не мога да си кривя душата и да не похваля спонсорите от асоциацията - все пак това са си пари).
Моето предложение е да драснеш някой ред на "Господари на ефира" да речем, те си умират за такива "случки" пък да видим какво ще кажат господата "собственици" на този драйвинг рейндж...
Ето какво мисля аз по въпроса: Варненец съм и живея от 4 години в Лондон. Въпреки че съм фен на голфа от години, едва преди месец започнах да се занимавам с този спорт. И аз се чудих и пулих и гневих отначало, че цените са космически, че са само за мембъри и т.н., но това е така. Този спорт не е за всеки, както обичаме да казваме. В смисъл, че е прекрасен спорт, който е скъп. Това е спорт за всеки, който има желание да го практикува, но в същото време е наясно, че трябва да се заплаща висока сума!
Отне ми доста време да преровя 1 по 1 всички голф игрища, които са в интернет в района на Лондон. като ви казвам Лондон, той обхваща няколко области, които все се водят някакви части на Лондон. Еми скъпо си е навсякъде, и не на всички "простосмъртни" могат да играят. Има си код на облеклото, задължитеблни са обувките и т.н.
Такива са правилата, и те са за всички. Не са за баровци да си пият кафето по голфърски. Спортът е сериозен и за сериозни хора.
Вие във Варна даже имате предимство, че игрищата са ви наблизо. За 20-30 мин максимум и сте там. Аз какво да кажа като пътувам с часове в задръстванията тук, за да стигна до игрището. И тук играят стотици хиляди души, не 2ма 3ма.
Съветът ми е: Преценете дали наистина искате да се занимавате с този спорт. Ако да, купете си добра екипировка, добри клубове /стикове/, всичко това струва пари. Не е задължително да сте членове, за да играете.
Аз имам голф център на 5 мин с колата от мен, но имат изисквания за обличане, обувки задължително, и т.н. "простотии". Затова се порових из нета и ходя в друг клуб, на 1 час път с колата. Стиковете са си мои, нямат задължително изискване за облеклото и обувките, а и цената за игра е по-ниска от другите места. Но си има такса. Така е навсякъде - такса за всичко! Въпрос на лична преценка и желание за игра.
Няколко часа голф на "зелено" при идеално време /такова лятото във Варна колкото иска човек/ е къде-къде по-добре отколкото да се наливаме с бира или ракия /традиционно за българина/, или да се кисне по кафенетата.
Приятна игра!
Защо да е скъп(е, не е и много евтин)
Ами голфа не е по скъп спорт от ските според мен. За да се обурудваш за ски трябва да си купиш на първо място ските колкото и глупаво да звучи. Тях ги сложи ~900 лева с автоматите и обувките. После облеклото ~500(без ръкавици и каска евентуално). На Банско да идеш да караш картата ти за деня е от порядъка на 100 лева. Така че, ако имаш мерак да играеш голф ще си купиш един сет за начинаещи, струва 200 лв. в Голф магазина, един комплект по-обикновени топки(24 в комплекта) са 21 лв. и едни обувки за 80. Всеки у тях си има тениски с яка и панталони или 3/4 панталони. Общо всичко ти е по малко от 500 лв. Първоначално ще си правиш суинга в къщи, ще мяташ на поляната или на драйвинг рейнджа и така. Сега чета една много интересна книга, само че е на английски - Golf for Dummies - всичко е обяснено буквално като за глупчовци, уви че я няма на български. Всичко се свежда до желанието за игра
Активен
Страници:
1
2
[
3
]
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------