Форум на българските голфъри
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
22 Май, 2012, 06:52:58
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Търси:
Експертно Търсене
Обратно към портала "БГ Голфър" >>
Конвертор Латиница -> Кирилица >>
2632
Публикации в
245
Теми от
1469
Членове
Последен член:
savoiagolf
Форум на българските голфъри
Информация
Общ форум
Голф и етикет (в частност пушене на игрището)
« назад
напред »
Страници:
[
1
]
Автор
Тема: Голф и етикет (в частност пушене на игрището) (Прочетена 598 пъти)
Medy
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 20
Голф и етикет (в частност пушене на игрището)
«
-:
21 Март, 2010, 08:01:03 »
Много актуална в днешно време е темата за и против пушенето на обществени места. Признавам, че досега темата не ме е занимавала твърде, тъй като общо взето съм доста индиферентна към такива обществени шумотевици. Е да, непушачка съм, но проявявам търпимост към пушачите.
Днес на Равно поле заради супер страхотното време беше пълно с хора. На пътинг грийна обаче с интерес наблюдавах двама голфъри, единият от които вкарваше топките ефектно захапал цигара. Допускам, че поведението му беше такова заради непознаване на голф етикета, а не заради спешна нужда за задоволи внезапно подгонил го тютюнев глад. Цялостната картинка всъщност беше по-скоро комична.
Нямам представа как клубовете трябва да се справят с такива ситуации. Би било доста обидно ако почнат да ни раздават брошури какво да е поведението ни на игрището. А може и това да е начина. Знам ли.
Активен
Greg
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 278
Re:Голф и етикет (в частност пушене на игрището)
«
Отговор #1 -:
22 Март, 2010, 12:48:26 »
Преди 3-4 години в предаване на турнир от European tour наблюдавах следното: Победителят във доста турнири северно-ирландски голфер Darren CLARKE след приключване на поредната дупка си запали цигара и се запъти към tee-то на следващата. Когато дойде неговия ред остави цигарата на тревата, изпълни драйва, вдигна си цигарата и се запъти към топката в далечината продължавайки да си подръпва с удоволствие.
/ Пожелавам на всеки такъв драйв че времето за придвижване от tee-то до топката да му стигне да си допуши цигарата.
/
И разбира се когато дискутираме подобна тема не може да не споменем култов голфър известен със страстта си към хубавата пура, доброто вино и червеното си Ферари. Тези които следят професионалния голф сигурно се досещат че става дума за испанеца Miguel Angel JIMENEZ. Февруари тази година на турнира Dubai Desert Classic се случи следното. JIMENEZ приключи final round-а като leader by 1 shot, предаде си score card и отиде в club house. Камерите го хванаха как сяда до прозореца и запалва дебела пура доволен явно от отличния резултат за деня. Едва беше успял да изпуши половината пура когато Lee WESTWOOD успя да достигне резултата му с birdie na последната дупка. На JIMENEZ му се наложи да изгаси пурата и да излезе на playoff. Три дупки по-късно WESTWOOD беше "наказан" за дързостта си да наруши свещенопушенето на JIMENEZ. На green-а на последната playoff дупка, след победния puttig shot дон Miguel невъзмутимо извади недопушената пура и си я запали сред овациите на запалянковците.
JIMENEZ съм го хващал и в по-голямо "нарушение" на голф етикета. Преди 3 години на отборния сблъсък между континенталните и островните голф професионалисти - Seve Trophy показаха следното. Дон Miguel приключил своя match и явно минал през club house го возеха в едно бъги по игрището за да подкрепя незавършилите съотборници. В едната си ръка държеше запалена пура а в другата чаша червено вино. Не видях някой да се възмущава от това. Напротив хората му се радваха и го аплодираха.
/ Мисля си че ако играта ти върви една цигара/пура не вреди.
/
Medy, а ти забеляза ли кой от двамата наблюдавани от теб голфъри беше по-добър в putting-а - пушещия или непушещия?
«
Последна редакция: 22 Март, 2010, 07:50:58 от Greg
»
Активен
Medy
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 20
«
Отговор #2 -:
22 Март, 2010, 01:50:30 »
Здравей Greg. Нямаше как да ги наблюдавам по-внимателно, защото и аз бях твърде заета да нацелвам дупките :-) . Всъщност ако не беше цигарата, сигурно нямаше и да ги забележа.
А що се касае до Хименес и сие - тук ни е разрешено само да наведем главици в знак на благоговение или най-малкото да изръкопляскаме. За играчи от такъв калибър или добро или нищо. Тук правилата не важат.
Активен
Greg
Sr. Member
Неактивен
«
Отговор #3 -:
22 Март, 2010, 03:39:09 »
Жалко че не си забелязала. Putting с цигара в уста ми се струва почти невъзможно занимание. Интересно ми е дали тоя може да изпълнява aproach и/или drive по този начин.
Активен
niki
Full Member
Неактивен
Публикации: 246
«
Отговор #4 -:
22 Март, 2010, 04:54:52 »
Мдаааа, определено в Европа се отделя повече внимание на етикета при подготовката на нови кадри. Доколкото съм запознат, в Германия има изпит на сухо, който покрива и етикета преди да се стъпи на игрището. Поне за членове на клуб де.
Тука у Щатско е пълно безхаберие! Повечето хора кото започват играта в зрелите си години даже и не знаят думата етикет. Тези, които почват като малки поне ги учат бащите/майките им и често минават през някакви детски клиники и т.н. та по малко отбират.
Като цяло тука има по-малко пушачи, но тези, които си позволяват да пушат на игрището го правят доста невъзмутимо и така, както Грег описа Daren Clarke. Пафкат между ударите, после оставят цигарата на земята и пак си я прилапват след удара. Има и пури и лули. Най е гадно за мен (като непушач), когато трябва да съм в едно бъги (golf cart му викат тук) с пушач. Има и такива, които питат дали ми пречи и се съобразяват, но има и такиве дето гледат на кръв ако им кашеш нещо. Ама на турнир, като на турнир.
Има други по-фрапантни нарушения на правилата и етикета по време на не-турнирни игри. Хората масово си нагласят топката за по-удобно, маркират неправилно, мърдат, говорят, шумолят и т.н., по време на пред-ударната подготовка на другите играчи. Ето, в петък играх при супер климатични условия тренировъчна игра (18 дупки) и ме сложиха с други двама непознати, които били стари приятели. От първия tee box те и двамата се разбърбориха, че не са се виждали от 3 седмици и разни други приказки като за спирка на автобус. Това как да е, ама се изтъпаниха точно зад мен уж да гледат топката (то си е навик на поне 95% от recreational голфърите тук) и не спряха да шават и да шушукат. И така цял ден, въпреки, че единият се усети поне да не седи зад мен след 4-тата дупка. Лошото дойде след 9-тата, като почна единия да пие някакъв домашен коктейл и после викаше след топката, говореше на висок глас и се смееше на тъпите си майтапи и истории. Другият, дето отказа да пие и се усещаше малко повече се опита да се поизвини заради пияния, ама твърде късно.
Честно, преди дори година, аз сигурно щях да им направя сериозна забележка и да се ядосвам яко. Но, това е безсмислено и контра-продуктиво. Като цяло мисля, че играх добре пред вид условията и имах много добри удари... но и доста брак. Просто ми е все още трудно да се абстрахирам напълно и да съм 100% концентриран за над 4 часа. Но пък не се изнервих въобще и им стиснах ръцете накрая (както и трябва). Те ми предоставиха екстремни условия за тренировка и затова съм им благодарен.
Активен
qpr
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 65
«
Отговор #5 -:
22 Март, 2010, 07:25:57 »
И при нас в Англия се намира по някой да запали цигара на игрището. Като съотношение обаче това бих казал е 1:100 1:200 даже. Аз лично съм бил върл пушач навремето, но от 2000 г. съм враг номер едно на всички пушачи, дори по улиците мразя нечий отровен дим да идва отгоре ми. Повечето играчи спазват етикецията тук. Мигел Анхел просто си е легенда в голфа с поведението си и прическата си, и очилата отзад на шапката, и вечната пура!
Активен
WE ARE QPR!
Greg
Sr. Member
Неактивен
«
Отговор #6 -:
05 Юли, 2010, 10:25:17 »
Medy
, дон Miguel отново "рути" етикета:
Но мисля, че пак му е простено (нали?) след изненадващата и трудна победа тая неделя на турнира ALSTOM OPEN DE FRANCE.
Активен
Страници:
[
1
]
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Административна секция
-----------------------------