Форум на българските голфъри
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
19 Май, 2012, 07:42:14

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
2630 Публикации в 245 Теми от 1469 Членове
Последен член: savoiagolf
* Заглавна Страница Помощ Търси Вход Регистрация
+  Форум на българските голфъри
|-+  Информация
| |-+  Техника
| | |-+  Перфектен суинг
« назад напред »
Страници: 1 [2] 3 Изпечатай
Автор Тема: Перфектен суинг  (Прочетена 18752 пъти)
Jerry
Global Moderator
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 311

Профил
« Отговор #15 -: 20 Ноември, 2006, 03:41:38 »

Преполагам, говориш за удар с айръни 8,9 и Р?
Активен

Better in the ROUGH than in the OFFICE!
Bombastic
Global Moderator
Jr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 34

Профил
« Отговор #16 -: 21 Ноември, 2006, 10:22:51 »

Да, точно така.
Активен
Jerry
Global Moderator
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #17 -: 21 Ноември, 2006, 10:58:37 »

Да, ама аз като гледам "чичката" от анимацийката е набарал драйвера  Ухилен
Активен

Bombastic
Global Moderator
Jr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #18 -: 22 Ноември, 2006, 12:01:12 »

Ами темата е за перфектният суинг изобщо.
Активен
snori
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 21

starry

Профил WWW
« Отговор #19 -: 15 Декември, 2006, 07:12:59 »

А какви са разликите между драйвъра и айръните - не само във суинга, а изобщо?
Активен

Jerry
Global Moderator
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #20 -: 18 Декември, 2006, 10:02:28 »

Значи, строго погледнато разликите са много:

1) Материала, от който е изработена главата на клъба - за айръните е стомана а за уудовете това са твърди и леки сплави - като титан например (в миналото са били изработвани от дърво, откъдето идва и името им).
 2) Форма на главата - на айръните формата на главата е плоска (грубо казано като лопатка), докато уудовете са с по-обемисти глави.
 3) Дължина на шафта (дръжката) - уудовете са с по-дълъг шафт докато айръните с по-къс. Особено при айръни с номера 8,9, и Р разликата е очевидна.
 4) Приложение - в зависимост от своя номер айръните се използват за къса игра (7,8,9 и Р) и средна игра (6,5,4,3) а уудовете предимно за дълга (за удари над 170 метра). Ууд номер 1 се нарича "драйвер".

И с риск да се изложа Намигване ще посоча по-долу (средните или нормалните) дължини, които аз постигам с различните номера клъбове. (Нивото ми е малко над или на боуги играч - 1/1,5 над пара на дупката)

айрън 8: 90-100м
 айрън 7: 120-130м
 айрън 5: 140-150м
 айрън 4: до 170м (от начален удар с тии)

ууд 5: 160-180м
 ууд 3: до 200м (от начален удар с тии)
 драйвер: не го използвам (все още)   

Активен

rookie
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 391

Профил
« Отговор #21 -: 18 Декември, 2006, 10:42:08 »

Еееееееееее, не може да не си пробвал драйвъра на driving range! Не вярвам да не си се изкушил!  Намигване  Ами я кажи графитните шафтове повече ли се огъват от другите?
Активен

Fore!
Jerry
Global Moderator
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #22 -: 18 Декември, 2006, 12:22:54 »

Е, "мъчил" съм се и с драйвера ама нещо не се получава - един ми е такъв голям, тежък и неудобен... Вярно, че не е Найки или Калауей ама не е и някакво пълно дърво  Ухилен.

Иначе за шафтовете какво да ти кажа - то си е пак въпрос на навик. Аз започнах с железни и после преминах на графитни и при смяната имах леки адаптационни проблеми. По принцип казват, че за (добри) аматиори графитните са по-добри а профитата (някои) предпочитат железни за по-добър контрол на топката..

Активен

rookie
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #23 -: 18 Декември, 2006, 02:41:00 »

Е, "мъчил" съм се и с драйвера ама нещо не се получава - един ми е такъв голям, тежък и неудобен... Вярно, че не е Найки или Калауей ама не е и някакво пълно дърво  Ухилен.

Не ми прилича да ти давам акъл, щото не съм играл голф "на живо"  Ухилен , но мога да ти кажа следното - щом ти е тежък драйвера, значи не съумяваш да го насочиш правилно спрямо тялото - при бексуинга треакторията му да е към горната част на рамото, за да може да му придадеш енергия не от ръцете (само), а от въртенето на цялото тяло...  Чудеше се, как още от първия път съм метнал с петицата толкова - ами вземи една гиричка 5кг и тренирай суинга си с нея, само гледай да не я изтървеш!  Намигване щото може да утепеш някого, или в по-добрия случай да направиш в къщи изложба на тема "Бейрут след сраженията"  Ухилен Ухилен Ухилен
Активен

Fore!
snori
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 21

starry

Профил WWW
« Отговор #24 -: 18 Декември, 2006, 05:21:56 »

Благодаря за подробната информация Jerry!  Усмивчица

А колко е общият брой на айръните и уудовете взети заедно и поотделно съответно? И с какъв клъб би препоръчал да бъдат първите опити при начален удар за начинаещи? Смотан
Активен

Jerry
Global Moderator
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #25 -: 18 Декември, 2006, 06:41:40 »

Благодаря за подробната информация Jerry!  Усмивчица

А колко е общият брой на айръните и уудовете взети заедно и поотделно съответно? И с какъв клъб би препоръчал да бъдат първите опити при начален удар за начинаещи? Смотан

Значи по правилник имаш право на максимум 14 клъба в чантата (на официално състезание  Намигване). По принцип номерата на клъбовете, използвани от аматиори са: айръни: SW, PW, 9,8,7,6,5,4, (3-рядко), уудове: 1,3 и 5 освен това има и патър (много важен клъб  Ухилен ).
 Сега, има доста вариации като хибрид-клъбове, уудове 7-ци и т.н. Но изброените горе са най-основните.

Като препоръка за старт-клъб бих посочил айрън 7-ца - поне според мен той е най-удачен, без да съм голф-тренер..
 Иначе като сет - продават се полу-сетове и цели сетове клъбове. Въпрос на личен избор е дали ще започнеш с пълен комплект или с половин (пък ще го допълваш по-късно)..   
Активен

rookie
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #26 -: 11 Януари, 2007, 11:22:28 »

Оня ден гледах на забавено суинга на Джим Фюрик - ако знаете каква примка прави между бексуинга и суинга! Няма нищо общо с "перфекционизма"  Ухилен , ама това не му пречи да играе добре...  Намигване
Активен

Fore!
Bombastic
Global Moderator
Jr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #27 -: 12 Януари, 2007, 01:43:09 »

Като стана дума за дължини на ударите. Със 9 правя между 90-100 м без компромиси. Дори ми създава проблеми, защото за къси удари (50-70м) често не успявам да усетя нужната сила на удара и прехвърлям целта. Според мен всеки който се учи трябва да почне с най-големия възможен номер. Едно време се упражнявах с номер 7, което после се оказа не толкова подходящо и в последствие се върнах още назад до номер 9. И дори сега много се кефя да го ползвам. Мои познати прехвърлят 140 м с номер 9.
Колкото до драйвъра и удовете изобщо, Джери ме е виждал как биех едно време. Ударите ми нарушаваха физичните закони и имаха много необичайни траектории. Тогава спрях и се концентрирах изобщо върху суинга, да го разбера с тялото си. Последните ми 2-3 игри и тренировки пак почнах и разлика е много осезателна. Ударите са прави не много далечни, но приятни и разтоварващи. Спокойствието и да сте попретръпнали е изключително важно. Общо взето без уравновесеност в голфа сте за никъде. Аз все още имам доста да дялкам Усмивчица
Активен
Jerry
Global Moderator
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #28 -: 22 Януари, 2007, 12:21:37 »

Значи, миналата седмица имах шанса да изпробвам драйвера на един колега. Той използва - Taylor Made r7 Draw.
 Какво да ви разправям - още като го взех това нещо и направо ми се залепи за ръцете - и като почнах да ги бия едни - прави като по конец и оттатък 200-та ярда - егати тръпката, напрово умрях от кеф  Ухилен!
 Предполагал, съм че от клъб до клъб има разлика ама чак пък такава...
 Това беше все едно от Лада да се качиш на БМВ - няма база за сравнение...  Ухилен  Ухилен  Ухилен

Активен

rookie
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #29 -: 26 Септември, 2007, 03:31:48 »

Току що гледах едно записче - на par 3 188 ярда / около 170м  Завърти очи / Тайгъра игра с 6 i, а  Aaron Baddeley игра с  7 i... Все едно да разтегна седмицата с още 35-40м... За тях нищо, ами се чудя разни дебелички, като Анхел Кабрера, Марк Калкавекия и другите като тях как правят тия дължини...  Завърти очи Пък Charles Howell III дето Дейвид Ледбетер го е взел за мостра за уроците, че има добър суинг, нещо не се представя в класирането на нивото на суинга...
Активен

Fore!
Страници: 1 [2] 3 Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на: